woensdag 1 april 2020

Pastoraat op afstand


Waar houden wij ons de laatste weken mee bezig, zult u zich wellicht afvragen? Zitten wij thuis duimen te draaien? Nee, het pastoraat gaat door, op afstand helaas en nog steeds zoekend naar manieren om toch met u in contact te blijven. De Social Media zijn ons daarbij behulpzaam. Velen van u hebben de berichtjes al gelezen via deze blog, de website of via de Facebook pagina. Ook de wekelijkse gebedsmomenten op woensdag en zondag worden inmiddels geplaatst.Verder bellen en whatsappen wij ons helemaal suf! Het is fijn om zo met veel parochianen contact te kunnen houden.

Wij zijn ook met het team bij elkaar geweest om te kijken hoe wij Palmzondag, de Goede Week en Pasen kunnen vieren. Aanvankelijk was nog het plan om de kerken open te stellen op Palmzondag en eerste Paasdag om Palmpasen takken en devotiekaarsjes op te kunnen halen en u de gelegenheid te geven even in de kerk een kaarsje aan te steken of te bidden. Maar ook daar zien wij nu van af.

De aanleiding hiervoor is een brief van de gemeente die n.a.v. een noodverordening voor deze regio is uitgevaardigd, waarin de gemeente de kerken nadrukkelijk verzoekt dicht te blijven. Vanmorgen heb ik uitgebreid overleg gehad met de gemeente, daarna met de andere teamleden en wij hebben naar aanleiding van dit overleg besloten om de kerken niet open te stellen.
De zorgelijke situatie in de regio Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid laat dit eenvoudigweg niet toe. Het is volgens het RIVM ook nog niet precies duidelijk hoe de verspreiding van het virus plaats vindt. De palmtakjes en kaarsjes vormen wellicht een risico en wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en geen enkel risico lopen.
Helaas dus voorlopig tot 1 juni geen openstelling en geen vieringen in de kerk. Wij vieren in besloten kring als team en zullen daar wat op de site en op Facebook zetten.

Onze grote zorg is hoe wij de oudere parochianen (80+) kunnen bereiken. De mensen waar wij al op huisbezoeken kwamen vormen geen probleem, dat zijn contacten via de telefoon geworden. Maar er zijn nog zo veel meer, voornamelijk oudere parochianen, die niet via het internet te bereiken zijn en zich wellicht alleen voelen. Ook hiervoor hebben wij een oplossing bedacht.

Alle 80+ krijgen morgen of overmorgen namens de parochie een bemoedigende brief van het team, met als bijlage informatie over de situatie tot 1 juni en onze telefoonnummers en het aanbod dat zij altijd met ons kunnen bellen. Wij kunnen onmogelijk alle 80+ bellen....dit zijn er parochiebreed honderden.
De administratie heeft hiervoor een lijst uitgedraaid die met behulp van veel mensen is nagekeken en opgeschoond. Waarvoor onze dank! In de Hoeksche Waard en in Achthuizen worden deze brieven bezorgd samen met de Rondom. Vanmiddag hebben Steef en ik deze voor de overige kerkwijken gevouwen, in enveloppen gedaan en ik heb ze net op de post gedaan.
Morgen zal ik de brief en de bijlage ook op het internet publiceren. Deelt u vooral de berichtje, vieringen van de website, blog of Facebook…dank daarvoor.

Zorg voor uzelf en uw naaste !
Lizzy


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Palmpasen stokken uitleg en kleurplaat

Beste kinderen en ouder(s)/verzorger(s), Dit jaar kunnen we door het Coronavirus helaas niet samen Palmzondag vieren. We kunnen ook n...